Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Παραδοσιακή Μικρασιάτικη Κρεμμυδόπιτα



Υλικά για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.γ. Αλάτι
Νερό χλιαρό
Λάδι
Υλικά  για τη γέμιση
4 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνιθο
1/2 κιλό τυρί λευκό
4 αυγά
Αλάτι, πιπέρι
λάδι
1 αυγό χτυπημένο με λίγο λάδι για την επάλειψη της πίτας

Σε ένα ποτήρι αραιώνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό. Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά, λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 4 αυγά, ρίχνουμε μέσα το τυρί, αλατοπιπερώνουμε και τα αναμειγνύουμε. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια τον άνηθο και λίγο λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα ετοιμάσουμε τη πίτα, παίρνουμε μία χούφτα από τη ζύμη και την ανοίγουμε μακρόστενα. Γεμίζουμε τη ζύμη, σε όλο το μήκος της, με το μείγμα μας και την σκεπάζουμε με τα τοιχώματα της υπόλοιπης ζύμης. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό την επιφάνεια της και την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε την διαδικασία αυτή και μόλις τελειώσουμε τις πίτες μας, τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο από επάνω και την κόβουμε σε φέτες.

*Συνταγή της γιαγιάς η οποία περνάει από γενιά σε γενιά και αποτελούσε το παραδοσιακό έδεσμα των Μικρασιατών από το Ουσάκ,  για την ημέρα της Πρωτομαγιάς, που το έψηναν σε παραδοσιακούς φούρνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνωστες